top of page

Harta ”Oceanului Planetar”

Poza scriitorului: Andrei BarsoianuAndrei Barsoianu

O nouă abordare cartografică

  • Cu toții învățăm numele, locațiile și chiar caracteristicile oceanelor la școală. Dar dacă nu intrăm în oceanografie sau pe altă disciplină care se ocupă cu studiul apei, puțini dintre noi vom ști cu adevărat cât de importantă este apa pentru noi. Putem observa cum, în ce mod aspectul hărții, a cărei încadrare, detalii și schemă de culori se îmbină armonios între ele pentru a evidenția Pământul și mai puțin suprafețele acvatice. Harta de mai jos, în "Proiecția Spilhaus", îndrăznește să inverseze acea schemă, astfel încât, apa reprezintă elementul principal, aceasta situându-se în centrul hărții, în timp ce continentele se află la marginea acesteia, transformând-o astfel, din spațiul negativ în pozitiv.

  • Acest concept a fost gândit de către oceanograful, geofizicianul, inventatorul, designerul urban (care a venit cu Sistemul Minneapolis Skyway) și artistul de benzi desenate  Athelstan Spilhaus, el fiind creatorul proiecției Spilhaus care "inversează tendința teritorială a proiecțiilor cartografice tradiționale" scrie Frank Jacobs in Big Think, plasând "polii în America de Sud și China, deformând astfel, continentele, pentru a descrie marea liberă ca un întreg întrerupt". Rezultatul "pământ-mare" este "perforat de Antarctica și Australia, dar și de alte teritorii". Dacă ne uităm cu atenție la partea superioară și inferioară a hărții, vom găsi simboluri triunghiulare care indică Strâmtoarea Bering.

  • De luat în seamă este faptul că suprafața Oceanului Plantar ocupă peste 70% din suprafața Globului, de aici rezultă că această harta evidențiază și mai bine acest aspect.

Sursa: http://www.openculture.com
Harta lumii în "Proiecția Spilhaus"

211 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page