top of page

Ziua de 3 ianuarie - Pământul atinge viteza de rotație la valoarea maximă

Poza scriitorului: Andrei BarsoianuAndrei Barsoianu

Atunci când planetele se află aproape față de Soare în orbita lor, acestea se deplasează mai repede


În această zi de 3 ianurie, Pământul se află la cea mai mică distanță față de Soare, fenomen numit perheliu. Acest fapt produce viteza maximă orbitală... cu alte cuvinte, accelerația ajunge până la 3.420 km/h. Pământul se învârte în jurul Soarelui, descriind o orbită eliptică desfășurată pe o lungime 930.000.000 km, la o viteză de 107.280 km/h. Acestă distanță este parcursă în 365 zile și aproape 6 ore. Din această cauză, o dată la patru ani, avem de a face cu ani bisecți.


Perheliul din anul 2019 s-a produs la ora 05:20 UTC, pe o distanță de aproximativ 147 de milioane de kilometri. Afeliul (punctul cel mai îndepărat față de Soare) va fi pe data de 5 iulie, iar distanța orbitală va fi de 152 milioane de kilometri.


Acest fenomen poartă numele de ”Mișcarea de Revoluție a Pământului”, fapt ce determină cele 4 anotimpuri asociate cu cele 2 solstiții (22 iunie și 22 decembrie) și cele 2 echinocții (21 martie și 23 septembrie).

Mișcarea de Revoluție a Pământului

Tot pe baza acestei logici, a fost introdus Calendarul Iulian în anul 46 Î. Hr. de către liderul politic roman Gaius Iulius Caesar, după care acesta a fost adaptat, în urma căruia a luat naștere Calendarul Gregorian, întemeiat de către Papa Grigore al XIII-lea în anul 1582, calendar folosit și în zilele noastre.


Iulius Cezar Papa Grigore al XIII-lea


912 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page